En riktigt fet katt

“Du vet att katter ska smalna av på mitten” sa syrran och pekade på min katt Sabina. Det var tidigare i höstas. Sabina är 15 år. De senaste 14 åren har hon haft problem med vikten. När hon var sådär 5 accentuerades problemen. Därefter har hon allt mer börjat likna en tunna. Jag har gjort flera försök att banta ner henne genom åren, med uselt resultat.

P1090371-002När syrran påpekade det uppenbara muttrade jag därför något ursäktande om att kisse alltid haft anlag för övervikt och att jag skulle banta ner henne.

Det var några månader sedan. Av bantningen blev det ingenting. Och igår när jag lekte med Sabina slog det mig att hon inte längre ser ut som en tunna. Hon är på väg att förvandlas till en boll med fyra tassar. Sabina är numera inte bara överviktig. Hon är FET. Hon måste ner i vikt. Annars är jag rädd för att det inte blir någon 16-årsdag.

Läste någonstans att två tredjedelar av alla katter i Sverige lider av övervikt (hemlösa katter icke inkluderade). De siffrorna stämmer väl överens med förhållandena här hemma. Constantine väger lite mer än han borde, även om han har en bit kvar till tunnestadiet och definitivt inte ser ut som en rund boll. Lilla Elli däremot är en spinkig rackare. Hon äter och äter men blir inte större. Och Sabina är alltså präktigt fet.

Stackars Sabina. Hon vet inte om det än men jag har just dragit igång Operation Gå Ner I Vikt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,