Årets första filmmiss

Åååååh vad irriterad jag blir. Kanal fem visade animerade Corpse Bride av Tim Burton idag. Upptäckte jag när jag slog på tv:n tio minuter innan filmen slutade. Jag har velat se Corpse Bride i evigheter, vilket i det här fallet betyder sedan 2005. Nu fick jag nöja mig med eftertexterna.

Tim Burton gör sagor. Roliga, cyniska, inte alltid barnvänliga sagor, ibland med mängder av lik. Han har gjort världen till en roligare och mer spännande och lyckligare plats genom filmer som Edvard Scissorhands (1990 – gullig), Ed Wood (1994 – vansinnigt rolig), Mars Attacks! (1996 – hysteriskt rolig) och Sleepy Hollow (1999 – läskig och rolig).

Planet of the Apes (2001) var inte lika bra som originalet och med lätt träaktige Mark Wahlberg som hjälten. Men Helena Bonham-Carter hade en ledande roll som apa med samvete och stal större delen av showen, så jag översåg så gärna med resten. Batman (1989) och Batman returns (1992) hör inte heller till favoriterna. Jag är inte totalsåld på superhjältar och det irriterade mig att Kim Basinger i första Batmanfilmen skrek fånigt så fort något hände.

En film jag däremot tyckte om var söta spökhistorien A Nightmare before Christmas (1993). Animerad liten pärla regisserad av någon Henry Selick; Burton hittade på storyn och producerade. Gulligt, läbbigt och inget för småbarn och lättskrämda.

En av Burtons finaste egenskaper är att han har en förkärlek för Johnny Depp i huvudrollen. Och på senare år även för Helena Bonham-Carter. Alltså, Depp och Bonham-Carter. Mer än så behöver iallafall inte jag.

Nu har jag alltså snopet missat Corpse Bride. Men en av syskonbarnen har Burtons senaste, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007). Johnny Depp och Helena Bonham-Carter i huvudrollerna och med så vitt jag kan förstå massor av lik. Den ska jag låna pronto.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 thoughts on “Årets första filmmiss”

 1. Äsch, menar du att du tycker min bok verkar tråkig? Vad kan det bero på 🙂 Fast det är faktiskt lite intressant när man väl sätter sig och tar tag i det! Men det är ju bara så svårt att verkligen sätta sig och ta tag i det… *suck*
  Har slappat en hel del framför TV:n istället – det går ju det också!

 2. Det är så med en del böcker. Knastertorra men med massa intressant kunskap. Men det gäller ju att orkar öppna pärmarna och läsa ordentligt…Så frestande att sätta sig med en deckare istället. Eller slå på tv:n.

  Lycka till med läsandet med andra ord!

 3. Jahapp, då kan jag utesluta illrar då – inget som luktar illa här tack – sen får de vara hur söta som helst. Och förresten, min jakthund kanske skulle tycka de såg väldigt goda ut… möjligen??? 🙂
  Ena knastertorra boken fixad, 1/3 av nsäta avklarad – jag är sååååå DUKTIG! Men det känns absolut nödvändigt!
  Ha en skön dag!

Comments are closed.