Tjugondag Knut och ett par djur av halm.

En ramsa har surrat i mitt huvud de senaste dagarna. “Tjugondag Knut, då ska julen ut”.

Jag har dålig koll på svenska högtider. Dålig koll på traditioner överhuvudtaget. Jag var runt 20 när jag fattade att i Sverige hör sill, färskpotatis och jordgubbar ihop med midsommar. Dans runt midsommarstången har jag aldrig provat på. Jag har aldrig konstruerat julklappsrim och känner inte till några jullekar. Av den svenska julmaten är jag sedan barndomen bekant med julskinka och risgrynsgröt. Och clementiner och julmust. Att det finns mer julmat insåg jag när jag var sådär 30. Till min stora glädje ska tilläggas, eftersom jag älskar att äta.

Varför det där med Tjugondag Knut fastnat vet jag inte. Antagligen för att det finns en ramsa och den rimmar.

I vissa avseenden tycker jag det är trevligt att hålla på traditionerna. Följaktligen har jag i dag ställt undan mina julprydnader. Alla två. En liten julgris i halm och en ännu mindre julbock, också i halm. Bägge presenter från vänner som tyckte att min julsmyckning var i väl magraste laget. Obefintlig alltså.

Ställer undan och ställer undan, förresten. Jag tycker min lilla julgris och julbock är för söta för att gömmas i en låda större delen av året. Därför har jag placerat dem på bokhyllan i vardagsrummet, bredvid min rad av gosedjur (samtliga katter, de flesta av dem av den vilda sorten).

Inför nästa jul, när jag satt fram mina halmdjur på vardagsrumsbordet igen, kanske jag hänger upp en adventsstjärna i fönstret också. Jag tror jag har en adventsstjärna i ett skåp någonstans. Och adventsstjärnor är fina.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 thoughts on “Tjugondag Knut och ett par djur av halm.”

 1. Oh! Har du aldrig dansat runt midsommar stången? Inte min pojkvän heller då han har finska föräldrar, tror aldrig jag har skrattat så mkt som när han dansade små grodorna första gången. 😀

  Prova någon gång, ett gott skratt förlänger livet 😉

 2. Min mamma är från Estland och det var med henne jag växte upp, så det är väl förklaringen för min del. Jag har varit på midsommarfirande ett par gånger, som vuxen. Och allvarligt, jag skulle hellre dö än att ses snubbla runt till Små grodorna. Fast det ser rätt kul ut när andra gör det. 😛

 3. Jamen, två saker är väl alldeles lagom att behöva plocka undan??? 🙂
  Jag tar alltid fram för mycket fast jag försöker hålla igen!
  Kramis

 4. Ja, det är det fina med att vara sparsam med juldekorationerna. Det är inte jobbigt precis att sätta fram och plocka bort. Med en adventsstjärna också så blir det tre grejer, alldeles lagom för min del.

  Jag tycker det är väldigt fint när andra har mycket julprydnader. Men själv satsar jag på bekvämlighet.

Comments are closed.