Odell bör be sina medpatienter om ursäkt

Minns ni Anna Odell? Konstfackstudenten som för en knapp månad sedan låtsades att hon skulle hoppa från Liljeholmsbron och av polis blev förd till och tvångsintagen på St Görans psykakut i Stockholm?? Hon har i ett inlägg på Newsmill – även publicerat av DN – tackat de förbipasserande på Liljeholmsbron. För att de hjälpte vad de trodde var en sjuk och desperat människa.

Någon ursäkt framför Odell inte. Jag skulle vilja att Odell ber om ursäkt, framför allt sina medpatienter. Någon sådan framför hon inte i artikeln. Hon tycks överhuvudtaget inte inse att hennes agerande kan ha skadat andra intagna.

Jag tycker det säger en del om Odells inställning till psykiskt sjuka. Hon fattar bara inte vad psykisk sjukdom innebär.

Att vara psykiskt sjuk är inget konstnärligt projekt. Det finns ingen tjusning eller romantik i psykisk sjukdom, ingen frivillighet. Det är bara ensamt och tröttsamt och hemskt. Hur hemskt det är går inte att beskriva för en frisk människa. Det spelar ingen roll vad hur mycket man förklarar för dem som själva inte är sjuka. När allt kommer omkring tittar de bara på.

Är man i så dåligt skick att man hamnar på psykakuten befinner man i en sällsynt utsatt situation. Det sista man behöver är att – utan att bli tillfrågad och utan att veta om det – bli del i ett konstnärligt jippo iscensatt av en konststudent med världsförbättrarambitioner. För jippo var det. Odell ska ha slagits och spottat folk i ansiktet och därigenom skrämt andra patienter.

Anna Odell har betett sig respektlöst och kränkande mot psykiskt sjuka. Hon borde be om ursäkt för det.

Professor Ann-Sofie Ohlander skriver om vad hon som f.d. patient tycker om alltihop här. Intressanta inlägg hittar ni också på Psykbryt och Utbloggad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 thoughts on “Odell bör be sina medpatienter om ursäkt”

 1. Det är väl ungefär lika konstnärligt som att sabotera en tunnelbanevagn… Tror att konstfack får börja sätta lite gränser, för även om det är konst vi pratar om så kan det väl knappast vara ok att bryta lagarna??? Vad blir det nästa gång? Vi rånade banken som en del i ett konstprojekt, eller vi misshandlade någon…. Äsch, lås in dom en stund, dom har nog lite att fundera över – båda två!
  Nu var jag lite elak, men oj vad skönt det va 🙂
  Kramis

 2. Ja, Konstfacks ledning borde verkligen fundera över hur långt man egentligen får gå i konstens namn. När det gäller tunnelbanevagnen har Konstfack medgett att de gjort ett misstag och vidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas. Önskar de kunde inse att Odells projekt också gick över gränsen.

 3. Eh.. var har du (och andra) fått att hon bad om ursäkt på Newsmill från? Jag ser ingenstans i hennes Newsmill om någon ursäkt. Däremot vill hon “tacka”.

 4. Du skriver nämligen “Hon har i ett inlägg på Newsmill – även publicerat av DN – till slut bett om ursäkt för sitt beteende.”

  Att tacka och ber om ursäkt är två vitt skilda saker för mig.

 5. Nea: du har helt rätt. Jag läste fel (ändå gick jag igenom artikeln två gånger). Hon tackar de förbipasserande på Liljeholmsbron. Jag ska ändra i mitt inlägg. TACK för påpekandet!

 6. Man förväntar ju sig en ursäkt, det är ju det enda rimliga. Så jag kan förstå att man vill läsa in det i hennes text.

  Men nej, jag tror det där med att “tacka” bara är socker för att locka till sig flugorna. När de väl har kontaktat henne kommer säkert fortsättningen på konstverket (som inte är slutfört än). Intervjuer och reaktioner. Därför är de intagna på S:t Görans som tvingades bevittna alltsammans inte med i inbjudan att kontakta henne.

  Konstverket och förnedringen av medmänniskor fortsätter är jag rädd.

 7. Jag undrar om Odell – eller Konstfacks ledning – hade tyckt det varit ok om hon iscensatt en liknande installation på en vårdavdelning för t.ex cancersjuka. Det hade naturligtvis varit svårt för henne att övertyga vårdpersonal om att hon var svårt sjuk i cancer. Men hon hade kunnat agera sörjande, upprörd och utagerande anhörig.

  Jag tvivlar på att något sådant hade accepterats. Odells agerande – och Konstfacks försvar av hennes agerande – är ett tecken på den låga status psykiskt sjuka har i samhället.

 8. Hejsan. Jag tycker att man måste se att Odells på ett speciellt sätt. Dessa arga reaktioner och att hon ska be om ursäkt osv ingår ju i konstverket. Att folk ska reagera på detta sätt är ju en förväntning hon haft. Genom att vara upprörd och kommentera hennes “grej” så får hon uppmärksamhet. Jag anser att om man inte gillar det ska man bemöta det med tystnad, reaktioner är ju vad de vill ha! /Calle Wahlgren

 9. Calle: Både ja och nej.

  Ja, för egentligen hade jag tyckt det vore bra om Anna Odells “konstprojekt” kunde tigas ihjäl. Uppmärksamhet är ju precis vad hon tycks vilja ha. Men å andra sidan tror jag inte hon fått den typ av uppmärksamhet hon ville få. Jag har fattat det som att hon ville starta en diskussion om tvångsåtgärder i psykvården och liknande. Men det är inte det som diskuteras.

  Nej, för som jag ser det har Odell betett sig illa och hänsynslöst mot sina medpatienter. Hon tycks överhuvudtaget inte ha förstått att hennes agerande kan ha skrämt och upprört människor som redan mår psykiskt mycket dåligt. I hennes försök att skapa en debatt om hur psykistk sjuka behandlas har hon själv begått ett övergrepp. Och det anser jag ska belysas.

 10. Ja jag säger det igen… jag tycker det är vidrigt att utsätta sina medmänniskor, som redan mår mycket dåligt för något dylikt. Borde omedelbart stoppas och examensarbetet eller vad det är borde få ett storg U, IG eller vad dom betecknar det med!
  Jag hoppas det är “vårtrötthet” då betyder det ju att det är vår snart, eller hur? 🙂

Comments are closed.