Professor på Konstfack avvisar kritik

Ok, nu är jag arg igen. Och med risk för att låta som en LP-skiva som hakat upp sig: det är Anna Odells psykfallsjippo som irriterar mig, igen.

Nu är det en intervju på svd.se med Konstfackprofessorn Magnus Bärtås som spökar. Han anser inte att skolan – eller Odell – agerat klandervärt. På frågan om det inte var fel av Odell att ta den hårt ansträngda psykiatrins resurser i anspråk svarar professorns nej. Han förstår att berörd personal känner sig lurad men menar att Odells verk är större än så.

Inte ett ord om hur patienterna kan ha känt inför Odells agerande. Tycker professorn inte att deras känslor har någon betydelse?

En snäll tolkning är att Bärtås i intervjun formulerat något medkännande och förstående om patienterna på St. Göran den aktuella kvällen, men att det inte kommit med i artikeln. Cynikern i mig är skeptisk. Cynikern i mig säger att professorn överhuvudtaget inte inser att patienterna kan ha känslor och åsikter om Odells beteende.

Så hallå, professorn! En upplysning: psykiskt sjuka känner och tänker! Och kan känna sig illa behandlade. Med all jäkla rätt! Och bara misstanken att Odells agerande riskerade skada andra patienter borde ha fått Konstfack att säga nej till hennes psykfallsteater.

En annan inställning visar Konstfacks rektor Ivar Björkman. Han skriver i en debattartikel på dn.se att skolans egen utredning visar att Konstfack bör klandras för Odells projekt. Därför ska Konstfack nu ta fram nya etiska riktlinjer. Bra.

För övrigt överväger jag allvarligt att sluta läsa tidningar och lyssna på radio. Nyhetsrapporteringen just nu är inte bra för mina nerver.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

23 thoughts on “Professor på Konstfack avvisar kritik”

 1. Ooopppsss… vågar man sig in här – du låter lite ilsk 🙂 Fast jag förstår det, jag tycker det är trams som konstfack håller på med nu, att konsten ska få gå ut över andra människors hälsa – bullshit! Nä, den professorn behöver nog läsa på om empati t.ex.
  Hur som helst, jo just det… det sägs att motion är nyttigt – tänkte prova lite om det stämmer 🙂
  Kramis

 2. Hehe, ja, jag var ganska arg när jag skrev inlägget. Men nu är jag på bättre humör! Det hjälpte att skriva av sig!

  Så fort vädret blir lite bättre ska jag också börja promenera.

 3. Tack, han är mysig också!
  Hör du… den där katten där uppe, har den verkligen så där gulgröna ögon “på riktigt”?
  Kramis

 4. Tack för din kommentar! Ja, skrivkramp kan tydligen bara botas genom tvång. Moment 22 kanske, men så är det.

  Ja, på magen har Norris lockig päls. Hon är så fin, ser ut som en ryamatta. Tyvärr tovar sig pälsen så hon mer liknar rastafarikisse… Mindre bra…

  Såg på din profil att du släktforskar och har en blogg om det! Var forskar du någonstans? Min forskning rör sig mest i Småland, på Gotland, i Örebrotrakten och, långt tillbaka, i Burträsk.

 5. Lilltroll: Varje gång jag träffat Gollum – han tillhör en yngre släkting – har hans blick varit ljusare, mer blekgrön med lite gult om. Så jag tror det är fotografiet – när jag redigerade det förstärkte jag färgerna.

  Stina: Från och med ca 1860 har jag släkt i Göteborg, så det har blivit en del grävande i Göteborgs kyrkoböcker. Innan dess är det Älvsborgs län – Bråttensby, Hool och socknarna däromkring – samt Bohus län – Foss med grannsocknar – som gäller. Dessutom har jag släkt från trakten kring Bollebygd.

  Hjälper kompisar lite med släktforskning också. Dessutom har jag bonussläktingar i bl.a. Skåne, men dit har jag inte hunnit än…

 6. Jaha du, krokusar lär vi få vänta på. Ett par tre decimeter snö som ska bort först innan dom har en chans… *suck* Vill ha vår NU!
  Kramis

 7. Ja herregud, det tar aldrig slut på forskningsområden. När man väl blir färdig med en församling står det massor på tur. Samt fler källor. Fler släktforskningsbloggar. Fler fantastiska länkar. Phew.

 8. Stina: Ja, verkligen. Jag har insett att jag utan vidare kan släktforska resten av mitt liv om jag har lust. Det finns så otroligt mycket!

 9. Ja du, jag tog mej igenom skolan på samma sätt tror jag – fattade ingenting men skrev rätt saker! Gick ju det också, men hjälper inte långt nu när jag ska hjälpa sonen inte!!!

 10. Oj då, det lät inget vidare. Kanske dags att överväga att sluta då? Jag vet, jag vet… det är inte det lättaste!
  Men det stod i alla fall i artikeln att om man började motionera även senare i livet så vann man ungefär lika många år som om man slutar röka.
  Kramis

 11. Jo, jag försöker ständigt sluta. Men det fungerar bara några veckor eller månader, sedan börjar jag igen. Det är irriterande. Jag VILL leva tills jag blir 90, inte dö av någon hemsk storrökare-relaterad sjukdom i förtid.

  Men det är uppenbart att jag ska börja motionera!

 12. Välkommen i klubben! Jag vet PRECIS hur svårt det är, den ständigt slutande rökaren har uttalat sig. Men nån jäkla gång ska det väl funka?
  Och jo då, stalltjänstgöring ÄR jobbigt för en otränad krake som mig 🙂

 13. NK! Jag vill lämna ett litet avtryck hos dig så att du ser att jag tittar in och läser din blogg emellanåt. Tack för dina kommentarer hos mig och jag känner mig hedrad att du länkat till min blogg.

  Jag ser att du släktforskar också. En gemensam hobby som verkligen är en trevlig hobby.

  En fortsatt fin helg!
  Hälsningar Smulan

 14. Men nej, jag skrev en kommentar sen blev det error när jag postade. Typiskt. Jag testar igen genom att önska dig en skön lördakväll och tacka för din kommentar. Sedan vill jag också säga att jag håller med dig ovan. Jag är fasen livrädd för vad konstfack elever ska simulera och sabotera härnäst. Kan det inte nöja sig med att skapa målningar, tyger, skulpturer etc. Hålla sig till konst liksom.

  Blingbling

 15. Lilltroll: Någon gång måste jag lyckas sluta röka. Det är antingen det eller en långsam död som gäller. Och jag tycker om att leva, det skulle vara så fånigt att dö bara för att jag har ett beroende jag inte kan göra mig av med!

  Smulan: Släktforskning är verkligen en trevlig hobby. Och det fina är att jag utan vidare kan hålla på släktforskning resten av mitt liv utan att bli klar. Det finns hur mycket som helst.

  Blingbling: Kommentatorsfunktionen på blogger driver mig till vansinne. Jag borde skaffat en blogg på wordpress. Funderar på att byta. Jag tycker ju om kommentarer. Men då ska det vara lätt för besökare att lämna kommentarer.

 16. Jo det var skoj att se faktiskt, en hjärtevärmande syn! Nu ska Zorro och jag ut i skogen och härja lite.
  Försökte lura med en länk till en tidningsartikel här på ett snyggt sätt, men se det gick inte det, då kommer det upp en ilsket röd ruta “kan inte accepteras” – det går på WordPress *fniss* (retas lite bara)

 17. Anledningarna att överge Blogger blir allt fler… *suckar VÄLDIGT uppgivet*

 18. Jo men visst är jag duktig som tryckte på “beställ”, fan vet om jag är lika duktig när fakturan kommer – eller inte lika poppis här hemma i alla fall 🙂 Men men… MINA pengar, STOR flicka = GÖR VAD JAG VILL 🙂
  Kramis

 19. Kommentarsvar: Jo, visst har du rätt! Det går att krossa utan kärnvapen. Men det är bara det att blir Israel attackerat med kärnvapen, kommer de att svara med kärnvapen, andra kärnvapen länder kommer att lägga sig i och sen är det kört för oss alla. Det är det som är min största rädsla. Det är det jag är så rädd för.

  Vad jag menade var att gruffet med USA och Rysslan var mest gruff, flexande av muskler mest för sakens skull. Men jag vet vad de orsakat och orsakar i baltländerna. Men jag tror inte hoppet är inte ute för de länderna. Inte än i allafall.. eller har jag fel menar du?

 20. Lilltroll: Sund inställning. Shopping är skoj och dina pengar vet du själv bäst vad de ska användas till. Även om fakturorna kan vara lite läskiga när de dimper ner i brevlådan.

 21. Nea: Jag förstår hur du menar. Om något land attackerar Israel med kärnvapen riskerar situationen urarta snabbt och då ligger resten av mänskligheten illa till.

  Relationerna mellan USA och Ryssland är ju inte sådana längre att de riskerar anfalla varandra med kärnvapen när som helst. Tack och lov! Jag växte upp under kalla kriget och minns hur otäckt det var.

  När det gäller Baltikum är jag som sagt pessimist. Det kan snabbt bli riktigt otrevligt. Men kärnvapen lär knappast komma till användning och resten av mänskligheten hotas därmed inte. Där har du helt rätt.

Comments are closed.