Trafikkaos i Paris

Paris, ja. I fyra dagar var jag där. En underbar stad att turista i. Bortsett från en liten detalj. Bilarna. Jag har aldrig sett så många bilar tidigare. Inte i Berlin. Absolut inte i Tallinn. Kanske i London, men det var så länge sedan.

Det bor 10 miljoner människor i Paris. Och parisarna älskar sina bilar. Åtminstone de parisare som tillhör den övre medelklassen och uppåt. Att åka kollektivt är inte tillräckligt classy. Nä, bil ska det vara. Och resultatet blir därefter. Bilar. Överallt. I mängder. Med tillhörande avgaslukt, oväsen och bilköer.

Avgaserna vande jag mig snabbt vid. Uttråkad i bilköerna hann jag inte bli. Det fanns ju så mycket att titta på. Inklusive trafiken. Parisarna har en liberal inställning till trafikregler. Och när andra bilister inte gör som de vill blir de förbannade. Det är skoj. Skoj är också alla mopedister och mc-förare som glatt zick-zackar mellan bilarna. Det är så spännande att vänta på smällen.

Men ljudet hade jag svårt för. Bilar låter. Även i snigelfart. Om inte annat så för att folk hänger på biltutan när trafiken trilskas. Vilket den ofta gör i Paris. Oväsendet är alltså otroligt. På vissa ställen går det inte att prata. Det är halvskrikande som gäller.

Cyklister då? Jodå, jag såg några. En och annan cykelbana också. Och det lär finnas lånecyklar. En miljösatsning. För biltrafiken i Paris är ett enormt miljöproblem. Det har iallafall en del parisare insett.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 thoughts on “Trafikkaos i Paris”

  1. När jag var i Paris såg jag tre trafikolyckor under sex dagar, vilket inte var så konstigt med tanke på att de körde som galningar. Dessutom höll jag på att bli av med tårna några gånger de första dagarna eftersom jag trodde att man kunde stå på trottoarkanten vid övergångsställen som här hemma…

  2. Det knäppaste är att Parisarna verkar tycka att den där helvetestrafiken är helt normal. Inte tycks de särskilt rädda heller. De går glatt mot rödljus, ignorerande bilarna som närmar sig med ljusets hastighet.

  3. Jag var i paris som abrn och förvånades över hur bilarna körde upp på refugerna när de ville köra om. sjuuukt

Comments are closed.