På Tjolöholm slott

P1120968-1

Igår var jag på en somrig sommarutflykt. En kompis, en praktikant från hennes jobb och jag åkte till Tjolöholm slott. Ligger några mil söder om Göteborg. Vid kusten.

P1120957-1tn_

Slottet byggdes vid förra sekelskiftet men går i Tudorstil. 1500-tal, alltså. Resultatet är lite smaklöst. Plastigt, liksom. Men jag gillade fönstren. Och murgrönan. Och murarna. Och rosorna, även om de inte såg så pigga ut. Och vildvinen, som tycktes trivas förträffligt.

P1130025-1tn_

In i slottet kom vi inte. Sista guidade turen gick klockan fyra. Synd. Jag hade velat se interiören. Den ska ha varit mycket modern runt år 1900. En kontrast till slottets yttre som byggdes för att se gammalt ut.

Till slottet hör en liten slottspark och en strand. På stranden hade vi picknick. Luktade lik om det ruttnande sjögräset. Jag antar att det var sjögräset. Några lik såg jag inte till.

P1130039-1tn_

Sedan tog vi en promenad i skogen som också hör till godset. Mycket trevlig skog. Anlagda naturstigar som smälte in i landskapet underlättade vandringen och förhindrade att vi gick vilse.

Innan vi åkte tog vi en tur till byn där godsets arbetare bodde. Små röda stugor. Söta trädgårdar. Jag undrade hur det såg ut vid förra sekelskiftet. Lika gulligt då? Jag är skeptisk.

Vid byn fanns en kyrka. Den var också söt. Liten, enkel. Särskilt jämfört med slottet.P1130063-1tn_

3 thoughts on “På Tjolöholm slott”

  1. Fina bilder. Taskigt att ni inte fick komma in, det hade jag med velat göra… Ni får väl åka dig igen 😉

  2. Ja, det får bli en ny utflykt! Jag är väldigt nyfiken på hur det ser ut inuti…

Comments are closed.