Oslo, Utöya

Minst 8 personer dog i explosionen i Oslos regeringskvarter. Minst 68 dog som en konsekvens av skottlossningen på den lilla ön Utöya. Siffror på döda, offer för det värsta terrorattentatet i Nordens historia. De flesta av de döda var barn, tonåringar, unga vuxna som åkt till den lilla ön för att delta i ett politiskt läger och göra allt det man nu gör på ett sommarläger.

Det är siffrorna som de ser ut nu. De kan ändras. Under de första dagarnas förvirring har det varit svårt för polisen att fastställa hur många som var på Utöya och hur många som dog där. I nuläget uppges dessutom 40-50 personer vara saknade. Och så är det alla de offer från Utöya som fortfarande vårdas på sjukhus. Många av dem är mycket allvarligt skadade.

Och all denna död? För att någon ansåg att hans åsikter var så sanna och så stora och så viktiga att han hade rätt att avgöra vem som skulle få leva och vem som skulle dö. En kristen fundamentalist och högerextremist som tog på sig rätten att mörda.