Inte ännu i alla fall

Jag har inte KOL. Jag har varit hos vårdcentralen och gjort en spirometri med mera, med mera, och jag mår bra. Mina värden är normala.

Med mig hem fick jag ett recept på 30 minuters promenad fem dagar i veckan samt 60 minuters träning i veckan. Och en uppmaning om att komma tillbaka om 2-3 år. För risken finns ju att jag utvecklar KOL i framtiden, även om den risken reducerats av att jag slutat röka.

Själv tycker jag inte att jag mår bra men jag mår uppenbarligen bättre än jag trodde. Det där med KOL har legat som en våt filt över mig i ett drygt år. Och hur jag än vänder och vrider på det är  “jag riskerar att utveckla KOL” avsevärt bättre än “jag har redan KOL och jag har inte ens fyllt 50 och jag är så jävla körd”.

På tal om dåligtmående så tror syrran att jag har dålig kondition. Inte en helt orimlig slutsats. Jag har ju inte precis överansträngt mig fysiskt de senaste 30 åren. Eller så.

Vi får se om mina raska halvtimmespromenader kommer få någon effekt. Det och träningen, som jag ännu inte börjat med (jag väntar på en bok. med instruktioner. jag minns fan inte vad jag gjorde under gymnastiken när jag gick i skolan. om jag gjorde nåt).

För den som inte vet: KOL är en lungsjukdom som företrädesvis, men inte bara, drabbar rökare. Och den är plågsam.

One thought on “Inte ännu i alla fall”

  1. En sån lättnad!

    Och pst, det finns en massa bra träningsvideos på youtube! Jag kan tipsa om några om du vill!

Comments are closed.