Alla ska kunna bo kvar #blogg100 Dag 50/100

Jag var på ett möte om ombyggnation av hyresfastigheter. Ombyggnation leder – åtminstone i storstadsregionerna – ofta till höga hyreshöjningar. Många har inte råd att bo kvar.

Ofta får hyresgästerna välja mellan olika alternativ. Ju mer standarden höjs ju högre blir hyran. En värd som tar det här med social hållbarhet på allvar bör allvarligt överväga ett lägstaalternativ som verkligen är lågt. Valfrihet är bra men den måste gälla alla. Om det finns ett alternativ som innebär mycket låga hyreshöjningar har alla råd att bo kvar.

Det handlar inte bara om att det är svårt för den enskilde att tvingas flytta mot sin vilja. Vi står inför ett samhällsproblem. En mycket stor del av hyresbeståndet ska renoveras de närmaste åren. Många kommer tvingas flytta till mindre lägenheter i mindre attraktiva områden allt längre bort från centrum. Risken finns att det kommer ytterligare spä på segregationen och trångboddheten i våra storstadsregioner. Och segregation och trångboddhet är inte bra någonstans.

2 thoughts on “Alla ska kunna bo kvar #blogg100 Dag 50/100”

  1. Fast hur skulle det bli annars? Vill vi ha det som i USA och speciellt New York där de som bott där längst har lägst hyra. Vill vi ha en sådan orättvisa?

    För att ta ett exempel. Om vi ta en trerumslägenhet i centrala stockholm så skulle en person som bott där i 50 år betala drygt 800:- per kvm och år. EN som precis flyttat in skulle betala 1500:-, alltså nästan dubbelt så dyrt. Är det rättvist?

  2. Jag tycker att vi ska fortsätta med bruksvärdessystemet vi har i Sverige, där boendets standard sätter hyran.

    En viktig del av bruksvärdet utgörs av boendets tekniska standard. Våtrumstapet och linoleummatta i badrum är lägre standard än helkaklat och klinkers. Parkett är högre standard än plastmatta och så vidare. Ett boende med lägre teknisk standard får lägre hyra än ett boende med högre standard. Om de boende får välja hur hög standardhöjning de vill få vid ombyggnation får alla möjlighet att bo kvar. Att välja en lägstanivå betyder inte att man säger nej till renovering – underhåll som stambyte görs ändå och påverkar inte hyran.

    Boendets läge i staden har också betydelse för bruksvärdet. Bor du centralt, nära kommunikationer och service får du en högre hyra än om du bor perifert.

Comments are closed.